Pagina's

dinsdag 13 augustus 2013

Moestuinmaandag

Wel foto's genomen, maar niet geplaatst. Dus een paar foto's.
5 augustus 2013

13 augustus


De bieten waren groot genoeg om te oogsten en heerlijk om te eten. (en helemaal niet zo heel veel werk) Ik zou eigenlijk nieuwe bieten zaaien, maar ik had geen plaats meer. Want, zoals wel vaker voorkomt, werd pleegzorg toch adoptie. Wegens omstandigheden hoefden de sla- en peperplantjes niet terug naar de eigenaar. Ik plantte er 3 in mijn bak, meer kon echt niet. (ik had al 2 sla van mezelf in de bak) De andere 3 zette ik bij iemand anders in de tuin. Er zijn er nog 2 over, misschien vind ik daar nog een plekje voor. Ook een peperplantje zette ik in mijn bak. Meer kan ik daar ook niet van kwijt.

Ik verwijderde dus de bieten (heerlijk een vers zomerbietje), mijn eigen sla (aten we lekker op), een paprikaplantje (wat niets deed) en zette er heel veel sla (andere soort dan mijn eigen) in. Niet goed voor de wisselteelt, maar ach komt de volgende ronde wel.


En jawel, er komt heel voorzichtig een paprikaatje aan het kleine plantje. De (oorspronkelijk even grote) paprikaplant bij het klimrek doet het qua groei prima. En langzaamaan krijgt die steeds meer knoppen. Als ik het zo bekijk zijn het allebei puntpaprika's.
Ik had namelijk meerdere soorten gezaaid, maar was op een gegeven moment het overzicht kwijt. Ik heb de beste plantje tegen het klimrek geplant. Toen aan een overige plant een knopje kwam, heb ik die meer grond gegeven door hem in de bak te zetten. De overige paprikaplanten redden het niet in zo'n klein bakje. Die gaan dus weg.
Ik spaar al ijsstokjes (kunnen prima in de vaatwasser). Zo kan ik volgend jaar erop schrijven wat ik zaai en de stokjes in de bakjes zetten.

De sugarsnaps deden het prima. Ik kon 2 à 3 keer per week er een paar afhalen. Heerlijk voor door de bami of andere wokgerechten. Heerlijk zoet. Helaas werden de bladeren aan de onderkant geel. Het oogsten van de bieten (die ervoor stonden) hielp niet. De oogst neemt af, maar er komen wel nieuwe plantjes/uitlopers. Ik heb geen idee waar het door komt. Er komen nu minder nieuwe bonen aan.
Ik kijk net nog even en zie dat er een soort witte schimmel/pluis op de bladeren zit.

De uitlopers van de aardbeien heb ik ook in bakjes gedaan. Die kan ik volgend jaar mooi gebruiken. Of weggeven. We hebben weinig aardbeien van onze plantjes, maar ze zijn wel erg lekker. Volgend jaar ga ik goed Jelle zijn tips opvolgen. De bloemetjes die nu aan de uitlopers komen, haal ik er meteen af. De plantjes moeten nu goed groeien. Misschien volgend jaar een kleine aardbeienbak erbij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten